Søk

Fugljakt

Fugljakt er et bredt samlingsord som samler ulike fuglarter i Norge som man får jakte på. Rype- og skogsfugljakt drives både med og uten hund. Jakt med hund skjer best mot vinden – da man gir hunden mulighet til å lukte fuglen eller spor etter den. Når den får fert (lukt av fuglen) så trekker den mot fuglen som ofte ligger og “trykker”. Hunden får stand når den kommer opp til fuglen – og viser jegeren hvor fuglen ligger.  

Fugljakt med hund drives ofte med stående fuglehund eller støtende fuglehund. I tillegg brukes også apporterende fuglehunder for å hjelpe med å finne skutte fugler i vann eller på land.  

Fuglehund

Stående fuglehund 

Denne typen fuglejakt brukes pointer, vorsteh og ulike setter-raser. Hensikten med hunden er at den søker opp fugl og ved lokalisering av fuglen betyr dette at hunden fryser til slik at jegeren kan sette seg i posisjon før han/hun gir kommando til hunden om å reise fuglen. Prinsippet går ut på at fuglen presser så lenge den føles trygg nok til å tørre å ta sjansen på at den slipper å flykte/fly. 

Støtende fuglehunder

Fuglejakt med støtende hunder har ikke like lang tradisjon som stående fuglehund i Norge, men blir bla. brukt på skogsfugljakt. 

Apporterende hunder.

Her brukes vanligvis en av de retrieverrasene som finnes. Hundens oppgave er å lokalisere og hente ut fugler eller for eksempel kaniner som er skutt. Uansett om viltet er på land eller i vannet, må hunden finne, ta byttet i munnen og levere det til føreren. 

Jakt med spets

Når man jakter med spets er det hundens oppgave å finne en fugl på bakken eller som allerede sitter i et tre. Oftest finner den sporet til fuglen på bakken og følger sporet til det skremmer fuglen opp i et trær. Alternativt føler den at en fugl allerede sitter i et tre og lokaliserer den ved hjelp av forvitring og dens skarpe hørsel. Når hunden har lokalisert fuglen i treet, skal den bjeffe med en jevn, tett los som gjør fuglen trygg. Så er det for jegeren å snike seg inn på skuddhold.

Lykke til på fugljakt!