Søk

Når jakter man med Spets?

Jakt med spets eller jakt med bjeffende fuglehund gjennomføres med stor fordel fra jakten starter 10/9 til det blir for mye snø for hunden. Så selv om jakt med spets er mest effektivt i starten av sesongen, kan det stort sett drives så lenge snødybden tillater det. Dette gjør at du kan få mye ut av hunden din i løpet av sesongen, som kan være fra 10/9-23/12.

Hvordan fungerer jakten?

Når man jakter med spets er det hundens oppgave å finne en fugl på bakken eller som allerede sitter i et tre. Oftest finner den sporet til fuglen på bakken og følger sporet til det skremmer fuglen opp i et trær. Alternativt føler den at en fugl allerede sitter i et tre og lokaliserer den ved hjelp av forvitring og dens skarpe hørsel. Når hunden har lokalisert fuglen i treet, skal den bjeffe med en jevn, tett los som gjør fuglen trygg. Så er det for jegeren å snike seg inn på skuddhold. En artikkel om kaliber og ammunisjonsvalg for jakt med spets finner du på Bearskin.se

Tilnærming til å finne fuglen

For å lokalisere fuglen i treet når man jakter med spets så er det noen faktorer man må se etter. Prøve å se hvor hunden ser når den bjeffer på treet. Hunden ser vanligvis på fuglen med et stødig blikk, noe som gir en fin mulighet til å oppdage den. En god håndkikkert (8 x32) er å foretrekke da den er relativt enkel å ha med seg på jakt med spets. Da avstanden vanligvis blir 20-70m anbefales ikke mer enn 8 ganger forstørrelse på kikkerten.

Sist, men ikke minst, aldri skynd deg inn når du jakter med en spets. Hvis fuglen har sittet i 5 minutter, vil den sannsynligvis sitte til du skremmer den, så med det i tankene, ta den tiden du trenger for å komme dit.

Ansmygning

Skjul lyse områder på kroppen og unngå klær med mye lyd, fuglen reagerer som regel med umiddelbar flukt når den oppdager deg. Bruk caps, ansiktsnett og hansker. Prøve å planlegge ansmygningen allerede når du ser omtrent hvor hunden og fuglen skal være. Hvis mulig, ha et tre mellom deg og der fuglen er til du er i posisjon til å slippe ut skudd.