Søk

Møt vår ambassadør Ole Marius Bjugan

Møt vår ambassadør Ole Marius Bjugan

Vår ambassadør, Ole Marius Bjugan, lever tett på naturen. Gjennom sin inspirerende Instagram konto gir han et innblikk i hans liv med jakt og fiske, og tørking av reinsdyrskinn på tradisjonelt vis gjennom sin egen bedrift Trønderrein. Vi lar oss inspirere av hans livsstil og har tatt en prat med Ole Marius for å høre mer om hva som motiverer han i hverdagen. 

Hvem er du og hva driver du med?

Jeg er Ole Marius Bjugan, 32 år, og bor i Mosvik i Inderøy kommune, Trøndelag.  Jeg er opprinnelig fra nabokommunen Verdal. I 2018 kjøpte jeg og kjæresten en gammel sveitservilla fra 1923 i Mosvik. Her har vi kort vei til sjø, fjell og skog, noe som gir oss gode muligheter for jakt, fiske og friluftsliv. Vi har også en datter, Ylva, på 4 år og en sibirsk husky på 7 år. De siste årene har vi pusset opp hele huset både innvendig og utvendig, det meste er gjort selv. Mye jobb, men utrolig artig å ta tak i et så gammelt hus hvor vi har revet oss tilbake til det opprinnelige utgangspunktet å pusset opp. Huset har en blanding av 1923 og 2024. Hvis du vil se mer om det har samboeren min en Instagram-profil for huset, @villafagertun.

 

Jeg jobber 60% som maskinoperatør hos Norsk Limtre, bygdas hjørnesteinsbedrift, samtidig som jeg driver nettbutikken tronderrein.no og wobblerkassen.no. Produksjonslokalet til Trønderrein og lager er i fjøset hjemme i Mosvik, der jeg tørker reinsdyrskinn på tradisjonelt vis, spikret på veggen for å tørke naturlig ved hjelp av vær og vind. Skinnet skrapes og børstes for hånd.


Jeg har en stor lidenskap for jakt og fiske å dedikerer mye tid til dette. Mine favoritter er toppjakt på tiur, lokkejakt på rådyrbukk og laksefiske. Jeg jakter også rev, hjort, rype, bever og er ofte på støkkjakt etter skogfugl sammen med huskyen Bror. De siste tre årene har jeg også prøvd meg på båsfangst av jerv. Jeg har bygget tre båser som er plassert ut i beiteområdet til min far og farmor i Verdalsfjella, som også er reinbeitedistriktet hvor jeg hjelper til med gjeting og tilsyn. Det er mye aktivitet på båsene av både jerv og rev, men har ikke lyktes å fange noen enda da jerven har en tendens til å være mest aktiv og gå opp i båsen etter jakttid som er 15.februar.

Hvor kom interessen for jakt og friluftsliv fra?


Min bestefar skjøt sin første tiur som 13-åring og har vært en lidenskapelig jeger og laksefisker hele livet. Historiene han fortalte meg som barn synes jeg var svært spennende. Jeg fikk også være med på tiurjakt og laksefiske i Namsen som barn. Det var først i ungdomsårene jeg fikk lyst til å begynne med jakt og fiske selv. Etter å ha tatt jegerprøven for 10-12 år siden og kjent på gleden, spenningen og roen denne interessen gir har jeg tilbrakt mange timer på jakt og generelt ute i naturen.

Hvordan ser en typisk hverdag for deg ut?


Svært få dager er like, akkurat slik jeg liker det. Dagene brukes til en rekke forskjellige aktiviteter som produksjon av tørkede skinn, jakt, fiske og oppussing. De daglige rutinene i hverdagen inkluderer tid med familien, turer med huskyen Bror og jobb. Vi har også en hytte i Verdalsfjella, hvor vi tilbringer mye tid. Da jeg har en fleksibel arbeidshverdag får jeg tid til å ofte være på hytta å bruke tid på jakt og fiske.

Kan du fortelle mer om det dere driver med i Trønderrein?


Trønderrein ble etablert i 2020 på grunn av interessen for den samiske kulturen og et ønske om å utnytte det fantastiske skinnet fra reinsdyr. I Norge slaktes det rundt 80 000 rein i sesongen, noe som gir flere skinn enn det som blir solgt. Derfor ønsker jeg å bidra til å kunne ta i bruk hele dyret. 70% av salget til Trønderrein består av tørkede reinsdyrskinn. Vi har også andre produkter der vi kjøper inn relaterte varer. Felles for alle produktene er tradisjonelt håndverk inspirert av naturen helst fra Trøndelag. Kortreiste og bærekraftige produkter.

Et tørket skinn fra oss har minimalt miljøavtrykk. Hele produksjonen gjennomføres uten bruk av elektrisitet. Kun håndkraft brukes til rengjøring, børsting og skraping. Tørkeprosessen styrer været da disse tørkes på en luftig låve ved sjøen hvor det ofte blåser. Fra å være et biprodukt som ikke blir utnyttet, forvandles skinnet til et fantastisk produkt med høy brukerverdi. Vi har kun benyttet frysing i noen tilfeller og transport. Dette er en svært bærekraftig utnyttelse av de ressursene vi har rundt oss, noe som gir oss en god følelse og motivasjon til å drive med dette. Samtidig er det en langsom prosess, så jeg har valgt å utvide nettbutikken med andre produkter for å ha flere bein å stå på.


Hva er viktig for deg når det kommer til jakt og friluftsutstyr?


Det viktigste er at utstyret fungerer til sitt formål. Når det gjelder klær, er det avgjørende at de holder meg tørr og er komfortable å bevege seg i. Det er også viktig at jaktklærne ikke lager for mye støy og at de ser bra ut. Jeg liker ikke å ha for mye å velge i, jeg synes det enkleste er å ha noen plagg som dekker flest mulig bruksområder. Klærne jeg har fra Bearskin idag bruker jeg til jakt, fiske, produksjon av skinn, snøscooterkjøring ifb med tilsyn og gjeting av rein, og turer sammen med familien. Da er det viktig at klærne holder en høy kvalitet og tåler mye bruk.


Til slutt: Ditt beste jaktminne?


Det jaktminnet jeg husker best og som er mitt favorittminne, er den dagen jeg felte min første tiur. Etter å ha hørt bestefar snakke om hvor vanskelig og fascinerende denne fuglen er, og hvor mye som kreves for å lykkes med støkkjakt på tiur med hagle, fikk jeg veldig lyst til å lykkes. Etter mange forsøk skulle det endelig lykkes. Jeg og en kompis dro ut tidlig på morgenen, og da vi kom til området der jeg ofte hadde sett tiur, gikk jeg innover i skogkanten ned mot en myr, mens kompisen gikk litt ut på myra. Plutselig braste det noe voldsomt bak meg. Det var en bratt skråning i skogen, og bak meg kom tiuren mot meg over glenna jeg akkurat hadde passert. På 10-15 meters hold fikk jeg løsnet et skudd, tiuren deiset i bakken, og endelig kunne jeg ringe bestefar og kalle meg tiurjeger. Den samtalen husker jeg godt.

Du kan følge Ole Marius på @ombjugan og  @tronderrein